Sudari na skijalistu se mogu izbjeci pa cak i predvidjeti

DSCN2384

Na Lake Louise-skija se na obje strane planine.

Ski centri su obavezni da na vidnim mjestima postave panoe  sa  mapom skijalista ( dimenzija 2X2 m), zajedno sa  nedjunarodnim pravilima  koristenja staza i sredstava za transport skijasa.

Gotovo je uobicajeno da su to 10 FIS Pravila smucarskog bon-tona a svako od njih je izuzetno vazno sa aspekta sigurnog i ugodnog skijanja.

Idealno bi bilo da skijasi svih nivoa (pocetnici, napredni, eksperti) postuju pravila i tako neposredno uticu na stvaranje bezbjednog ambijenta na skijaskim stazama, polaznim i izlaznim stanicama zicara i ski liftova.SKIJANJE/SMUCANJE NE MOZE BITI UGODNO AKO NIJE BEZBJEDNO-AKO JE OPASNO !!

Jedo od pravila koje se kao jedna od poruka skijasima uporno salje nebi li sto prije usvojli osnove “smucarske kulture” je “ kontrolisi nacin na koi skijas/smucas da bi mogao da se bezbjedno zaustavis i zaobidjes druge skijase ili objekte na stazi” – “propusi skijase koji su ispred tebe jer  oni  imaju prednost”.

Neke od najtezih povreda sa smucarskih staza  nastaju upravo kod sudara dva skijasa a sudari ne samo da se mogu izbjeci,  mogu se cak i predvidjeti.

Mnogi sudari se desavaju upravo pod  slijedecim okolnostima:

Jahorina Olimpijski slalom 2

Olimpijska staza za Slalom “Kalajdjin kamen”- na Jahorini

Ledena staza

Jedna od osnovnih karakteristika skijanja na nasim planinama je malo ili nikako leda na  stazama.Ako ga i ima, na stazama sirine  40 i vise metara (Jahorina, Bjelasnica)  ga j, pogotovo ako skijate  na nacin koji vam omogucava da blagovremeno usporite, zaustavite se u potpunosti a i da brzo i sigurno mjenjate pravac kretanja.

–          Smanjena vidljivost

Smanjena vidljivost na stazama se moze desiti na svakoj planini.Kada je planina-skijaliste namocena vlagom, skijajte  na stazama koje su vam dobro poznate, pogotovo ako su prosjecene kroz sumu.Smanjite brzinu i budite spremni na neocekivano  zaustavljanje.Skijajte u kontrolisanim gustim zavojima, izbjegavajuci siroke zavoje sa jednog na drugi kraj staze.Ako se zaustavljate neka to bude daleko na ivici staze.

–          Preopterecene  staze

Na skijalistima sa manje skijasa manje su i  mogucnosti sudara.Jer  vi  nakon svega,  ne mozete udariti u skijase ako ih tu nema.Ako ste skijas pocetnik ili napredni, pa povremeno imate problem sa kontrolom stabilnosti i odrzavanja brzine i pravca kretanja, odaberite  manje posjeceno skijaliste.

Ako skijate na popularnoj i dobro posjecenoj planini, pitajte Ski patrolu ili u Skoli skijanja, za staze koje su manje opterecene.

Skola skijanja 2

Od neznatnog  do potpunog gubitka kontrole

Na stranu10 FIS pravila smucarskog bon-tona, jer svi skijasi s vremena na vrijeme gube  kontrolu na skijama.Gubitak kontrole je dio procesa obuke, pa su ovde i savjeti kako izbjeci sudar.

Kao prvo, obuzdavajte se, koliko je god to moguce, od brzog i slobodng-nekontrolisanog nacina skijanja, kada osjetite da ono izmice vasoj kontroli.Zaustavite se ako je to neophodno, i saberite se.Nema isprike za pad i odklizavanje na boku i ledjima niz stazu.Ako osjetite da je ukupno stanje na stazi  izazovnije nego sto ste to ocekivali, a vasa kontrola je manje ili potpuno oslabila , zaustavite se i sacekajte da gusti skijaski saobracaj prodje, prorijedi se i tako vam omoguci da se opet a  bezbjedno, ukljucite na stazu.

Skijati relativno brze od ostalih skijasa

Uglavnom, brzina vaseg skijanja bi trebala biti priblizna brzini kretanja ostalih skijasa na stazi.Ako jurite dok prolazite pored ostalih skijasa ili ako  prozujite pored njih vijugajuci lijevo-desno, onda je bolje da odete i potrazite za sebe drugu stazu.Sve se odrazava mnogostruko teze ukoliko je vidljivost na stazi oslabljena.

akia

-Iznenadna, neocekivana promjena pravca i zaustavljanje

Upamtite da je skijanje ritmicko  kontrolisano kretanje povezanih zaokreta (kristijanija) koje liniju kretanja skijasa niz stazu cini potpuno predvidivom.Pocetnici pa i napredni , ipak skijaju  manje predvidivo, zaustavljajuci se ponekad iznenadno ili izlazeci iz vec ustaljene linije kretanja.Ako se jos uvijek obucavate, upamtite da vasa nepredvidiva kretanja mogu izazvati haos medju skijasima oko vas.

Pratite stalno stanje saobracaja iznad vas  dok krivudate i nastojte da vase skijanje  bude predvidivo sto je vise to moguce.Ako ste vise napredni skijas, ocekujte da ce manje vjesti skijasi na vasem putu ciniti nepredvidive a nekada  i potpuno neprirodne stvari.Dok gledate i  osmatrate  stazu iznad sebe, nastojte uociti one skijase koji se sa mukom probijaju prema dole i dajte im mogucnost da se zaustave na sto sirem slobodnom prostoru oko vas.

-Zaustavljanje  u uslovima slabe vidljivosti  niz stazu

Zaustaviti se ispod uzvisnjea i prevoja na stazi, nije nimalo razumno.Ucite li to , “obrali ste kajmak”.


Zaustaviti se na mjestu koje postaje  preusko za druge skijase, znaci napraviti stazu neprohodnom.Zakrciti stazu  djelomicno ili u potpunosti, znaci “traziti neprilike” i ponasati se potpuno nepromisljeno.

-Ne dati prednost  kretanja

Skijasi ispod vas imaju  “pravo  prednosti “u kretanju- i  tu nema diskusije. Bilo da su  to posrtajuci pocetnici ili plasljivo-oklijevajuci napredni , koji krivudaju naprijed-nazad sa jedne na drugu stranu staze, kao  siluete curki na strelistu zabavnog parka.

Bilo kako, vasa je odgovornost i morate da pazite na njih.Kada se tek ukljucujete u stazu i zapocinjete spustanje prema dole,  skijasi ispod vas a i oni iznad vas imaju prednost kretanja.

ski USA 7

-Skijati pod uticajem alkohola i drugih opijata

Ludo i opasno.Ne cinite to.

Na Jahorini smo u sezonama nakon Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine, praktikovali   testiranje prisustva alkohola u dahu skijasa koji su skijali nekontrolisano i ugrozavajuci druge a nerijetko smo kontrolisali i radnike na zicarama ski centra.

Pratili smo i analizirali povrede nastale na skijalistu tokom sezone, otkrivali mjesto , vrstu i uszroke koji su doveli do nastajanja povrede.Posebno smo tretirali mjesta na kojima su se desavali sudari dva skijasa.Bilo nam je jasno da smanjenje povreda na skijalistu jednako znaci bolju buducnost skijaskoj rekreaciji i zimskom turizmu u cjelosti.

Svijesni potrebe da  skijasku rekreaciju cinimo bezbjednijom a time i zabavnijom aktivnoscu, nastojali smo da uticemo na stvaranje osjecaja za kulturu smucanja  kod korisnika nasih usluga, sto nije bilo lako ali je davalo rezultate.

Danas se komesanja i opasnost od sudara na stazi moze doziviti i u kvalitetnim i dobro organiziranim visoko komercijalnim skijalistima u svijetu (nedostatak radne snage), sto je jedna od osnovnih karakteristika  fenomena prisustva veceg broja sowboardera na stazama koje oni dijele sa skijasima.

S toga je koristenje ski kacige jedan od koraka da se zastitite od povreda pri padu a posebno od povreda u sudaru dva skijasa ili sto je takodjer moguce, skijasa i snowboardera.

Skijalista na cijim stazama ima puno djece, imaju buducnost jet djeca na skijalistu znace sigurnost na stazama a i ostvarenje cilja svakog komercijalnog skijalista: Ugodno i bezbjedno skijaju tri generacije skijasa u porodici: baka i djed, mama i tata sa svojom  djecom.

Skijajte jer je skijanje zadovoljstvo!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.